زاویه تابش و بازتابش از مفاهيم مهم در علم فيزيك است كه به بررسي رفتار و خواص نور و ساير امواج الكترومغناطيسي در مواجهه با سطوح و اجسام مختلف مي پردازد. زاويه تابش به مقداري اشاره دارد كه نور يا امواج الكترومغناطيسي در مواجهه با سطح يا ماده اي مانند شيشه، آب، آينه و غيره، تغيير جهت مي دهد. در واقع، زاويه تابش نشان مي دهد كه چه مقدار نور يا امواج الكترومغناطيسي به سمت سطح تابيده مي شود و چه مقدار به سمت سطح بازتاب مي شود.
به عنوان مثال، در حالتي كه نور از يك سطح شيشه از ماده اي به كمترين شاخص شكست (شاخص شكست نور شيشه) وارد مي شود، زاويه تابش برابر با زاويه شيب نور (زاويه بين خط نرمال به سطح شيشه و خط شعاع نور) خواهد بود. اما در صورتي كه نور به سمت سطح شيشه با شاخص شكست بزرگتري برخورد كند، زاويه تابش برابر با زاويه بزرگتري از زاويه شيب نور خواهد بود.
در مورد بازتاب نيز، زاويه بازتابش نشان مي دهد كه چه مقدار نور يا امواج الكترومغناطيسي از سطح يا جسم بازتاب مي شود و چه مقدار به سمت ديگري هدايت مي شود. براي مثال، زاويه بازتابش نور از يك سطح آينه برابر با زاويه شيب نور خواهد بود، يعني زاويه بين خط نرمال به سطح آينه و خط شعاع نور. اين بازتاب نور در آئينه ها باعث تشكيل تصوير و يا برخورد نور با اجسام ديگر مي شود.
به طور كلي، مطالعه و درك زاويه تابش و بازتابش نور و ساير امواج الكترومغناطيسي در مواجهه با سطوح و اجسام مختلف، به ما كمك مي كند تا خواص نور و رفتار آن در محيط هاي مختلف را بهتر درك كنيم و از آن در طراحي و ساخت انواع دستگاه ها و تكنولوژي ها استفاده كنيم.